Dak van het jaar 2018

Dakrenovatie Holland is genomineerd voor Dak van het jaar 2018!

Onderstaand een artikel uit het stijlblad!

Architectonisch bijzondere villa krijgt nieuwe dakbedekking

Op de voormalige buitenplaats Wisseloord in Hilversum staat een bijzondere villa. Ooit was het een grote orangerie, maar in 1959 maakte de architect Robert Magnée er zijn eigen woonhuis van. Het werd tegelijk zijn ‘visitekaartje’: een prachtig ontwerp met een zeer kenmerkend dak, bijzondere overstekken en luifels en grote glaspartijen. Onlangs werd het dak gerenoveerd met behulp van de de nieuw geïntroduceerde TECTA-leien van de Belgische fabrikant Eternit.

 

De villa is in meerdere opzichten bijzonder te noemen. Het is omgeven door veel groen (het Corversbos en het Spanderswoud). Het ligt aan de rand van villapark Trompenberg en toch ook dicht bij het centrum. Het pandis vanaf de openbare weg niet te zien. Een oprijlaan leidt naar het huis op een zonnige plek tussen de bomen.Het huis ligt op een hoger gelegen stuk grond en heeft een grote tuin op het zuiden. Rondom zijn er drie groteterrassen aangelegd (waarvan één met buiten-openhaard). De kavel meet in totaal 1600 m

Dikkere dakopbouw

De orangerie is in de afgelopen jaren bij de tijd gebracht. Belangrijk hierbij was dat het ontwerp van Magnée in er zou worden gehouden. Voor het dak betekende dit dat het dak werd voorzien van zowel een nieuwe isolatielaag als een nieuwe dakbedekking. Daarbij mocht geen afbreuk worden gedaan aan de uitstraling. Een interessante klus voor het gespecialiseerde bedrijf Dakrenovatie Holland uit Bussum. Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in de renovatie jaren van ‘30 woningen. Doorgaans is men betrokken bij het volledige proces, van advies tot uitvoering alsmede het onderhoud.

 

steilDAK sprak met Leon Simonse van het bedrijf. “Het dak werd extra geïsoleerd tot een Rc van 4,0,” vertelt hij. “ De oorspronkelijke dakbedekking van bitumineuze shingles werd verwijderd en ook de oorspronkelijk toegepaste XPS isolatie werd van het dak gehaald. In plaats van de oorspronkelijke isolatielaag werd een Therma TP10 Renova Dakplaat van Kingspan toegepast met een dikte van 80 mm. Dit is een PIR hardschuim isolatieplaat, aan twee zijden voorzien van een aluminium laag. De dakopbouw werd hierdoor niet dikker en kwam dus juist overeen met de oorspronkelijke situatie. Daardoor hoefden we de details en aansluitingen niet aan te passen. De overstekken hoefden niet te worden aangepast, de goten werden vervangen. Hierdoor bleven de architectonische overstekken intact. De oude zinken dakgoten zijn vervangen en de schoorste- nen zijn voorzien van een zinken bekleding met felsbanen. We hebben door de isolatie de ramen aan de binnenzijde opnieuw moet aftimmeren. De randdetailleringen die oorspronkelijk zijn uitgevoerd in aluminium zijn nu uitgevoerd met behulp van authentiek lood.”

 

Dakbedekking

Zoals gezegd zijn de oorspronkelijk toegepaste bitumen shingles van het dak verwijderd. In de planningsfase is de mogelijkheid onderzocht om zonnepanelen op het dak toe te passen. De conclusie was echter dat dit afbreuk zou doen aan de uitstraling van het dak. Enerzijds zou deze op- lossing te veel afwijken van de oorspronkelijke situatie en anderzijds was de toepassing van opbouw-zonnepanelen esthetisch niet wenselijk. Bovendien was er met deze bosrijke omgeving het risico dat door de val van de bladeren de opbrengst van het systeem nadelig zou worden beïnvloed. 

Voor de dakbedekking zijn verschillende opties overwogen. Belangrijk was dat het dak de oorspronkelijke uitstraling zou behouden, maar dat hoefde niet per sé met hetzelfde materiaal. Terwijl het project liep, bereidde de Belgische fabrikant Eternit de introductie voor van de nieuwe vezel-
cementlei TECTA. Bijzonder aan deze leien is de techniek waarmee de leien worden beschermd tegen invloeden van buitenaf, namelijk met gebruikmaking van een speciale, beschermende coating. Zie voor een uitgebreide beschouwing over dit product het artikel ‘Verzegelde vezelcementlei behoudt uitstraling’ insteilDAK juni 2018. Gekozen werd voor de Umbra TECTA (bruin gevlamd). Deze innovatie werd gezien als de ideale oplossing voor de situatie. Niet alleen heeft deze vezelcementlei de juiste (bruine) kleur en uitstraling, ze behoudt deze uitstraling ook door de unieke ‘verzegelende’ coating voor een langere periode: de levensduur van het dak wordt ermee verlengd.

 

Groene omgeving

Logistiek had het project ook nog wat voeten in aarde vanwege de lommerrijke ligging van de Orangerie. Materialen en gereedschappen konden niet zondermeer bij de woning worden gebracht. Er moesten rijplaten worden uitgelegd zodat de groene omgeving en de tuinen niet beschadigd zouden raken. Hier moest ook bij de opbouw van de steigers rekening mee worden gehouden. Dakrenovatie Holland heeft ook dit aspect netjes verzorgd en naar tevredenheid van de klant afgerond. Het dak van de luxe villa in Hilversum is zodoende weer helemaal up-to-date. De isolatiewaarde is flink verbeterd en ook qua uitstraling is het dak weer zo goed als nieuw. Mede door de toepassing van de Tecta is een bijzonder fraai resultaat bereikt waarmee het gebouw van Robert Magnée weer voor vele jaren bewaard kan blijven.

 

Dit artikel kunt u lezen op www.steildak.nl
Vraag nu een gratis dakinspectie aan. U krijgt van ons een duidelijke en complete offerte, geen verrassingen achteraf! Of neem contact op voor antwoord op uw vragen.
Vraag nu een gratis dakinspectie aan. U krijgt van ons een duidelijke en complete offerte, geen verrassingen achteraf! Of neem contact op voor antwoord op uw vragen.
GRATIS DAKINSPECTIE