Groendaken & Zonnepanelen

Groendaken zijn populair aan het worden, zeker bij huisbezitters die oog hebben voor de natuur en bij bedrijven en gemeentes die steeds meer aandacht gaan besteden aan een ecologische bedrijfsvoering. Een groendak heeft vele voordelen en is in een aantal soorten te onderscheiden.  

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak dat voorzien is van een bepaalde soort vegetatie. Dat kunnen grassen zijn, kruiden, vetplanten of een ander soort vegetatie. Zo kan een dak bijvoorbeeld ook beplant worden met heide of duinplanten. De begroeiing kan bovendien gecombineerd worden met zonnepanelen of windmolens. In dat geval spreekt men van een energiedak.

Voor- en nadelen van een groendak

Voordelen:

• Isolerende werking: een groendak werkt niet alleen geluidsisolerend, maar houdt in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen.
• Een groendak heeft een natuurlijke uitstraling. Het dak kleurt met de seizoenen mee.
• De levensduur van het dak wordt minstens verdubbeld door de beschermende werking van de vegetatie.
• Groendaken dragen bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast filteren ze fijnstof en helpen ze op deze wijze de luchtkwaliteit te verbeteren.
• Regenwater wordt door een groendak goed geabsorbeerd en vertraagd afgegeven. Hierdoor is de belasting van het riool bij stevige regenbuien een stuk geringer.

Nadelen:

• Op een groendak kan zich onkruid voordoen.
• Groendaken trekken de aandacht van vogels en andere dieren die graag in het materiaal op zoek gaan naar iets eetbaars.
• Lekkages zijn moeilijker op te sporen en te verhelpen.

Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hangt af van meerdere factoren. Om te beginnen word gekeken naar de hoeveelheid stroom die u per jaar verbruikt. Bij een gemiddeld huishouden in Nederland zit dit rond de 3.500 kWh per jaar. Verder wordt er gekeken naar de beschikbare oppervlakte op uw dak en het rendement van de zonnepanelen.

Wat doen zonnepalen met uw energielabel.

Zonnepanelen dragen bij aan de verbetering van het energielabel. Als u zonnepanelen gaat aanschaffen is het prettig om te weten in hoeverre het energielabel van uw woning verandert. Als u uw woning namelijk wenst te verkopen (of te verhuren) dan kan een lagere energielabel een hogere waarde van de woning betekenen. En vanaf 1 januari 2015 is het verplicht om een energielabel te hebben als u uw woning wilt verkopen of verhuren.

Door zonnepanelen te plaatsen op het dak van uw woning kunt u het energielabel met één of meerdere stappen verbeteren.

Daarvoor moeten we eerst iets meer weten over de wijze waarop het energielabel wordt vastgesteld.

Energielabels lopen van A++ (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Het energielabel wordt bepaald aan de hand van de EnergieIndex (EI).  Onderstaand treft u een overzicht van de EI-waarde en het bijbehorende energielabel:

Door zonnepanelen aan te schaffen verlaagt u de zogenaamde EnergieIndex, en zodoende een verlaging van het energielabel. De mate waarin de EnergieIndex (energielabel) verandert wordt bepaald door de oppervlakte van de zonnepanelen gedeeld door de ‘omvang’ van uw huis. De omvang wordt daarbij enerzijds bepaald door uw woonoppervlakte, anderzijds door de oppervlakte grenzend aan de buitenlucht en de grond. Dit betekent voor een tussenwoning dat 15 zonnepanelen een veel grotere verbetering geeft van het energielabel geeft dan een vrijstaande woning met 15 zonnepanelen.

Maakt het uit welke zonnepanelen ik heb voor mijn energielabel?

Nee, het maakt niet uit of zonnepanelen van bijvoorbeeld 240, 270 of 275 WP heeft. De overheid kijkt voor de bepaling van het energielabel alleen naar de oppervlakte zonnepanelen en gaat uit van een waarde van 120WP per vierkante meter.

Welke bewijsstukken moeten er zijn voor de aanpassing van het energielabel met zonnepanelen?

Als u uw energielabel wenst vast te leggen en u heeft zonnepanelen, dan dient u bij de overheid 2 documenten aan te leveren: de factuur van de zonnepanelen en een foto van uw dak met zonnepanelen. Aan de hand van deze bewijsstukken wordt de verlaging van de EnergieIndex berekend en zodoende uw energielabel.

De rijksoverheid geeft op dit moment helaas de exacte berekening niet aan voor het bepalen van de verbetering van de EnergieIndex. Zodra wij dit in handen hebben zullen wij dit direct publiceren

Vraag nu een gratis dakinspectie aan. U krijgt van ons een duidelijke en complete offerte, geen verrassingen achteraf! Of neem contact op voor antwoord op uw vragen.

Vraag nu een gratis dakinspectie aan. U krijgt van ons een duidelijke en complete offerte, geen verrassingen achteraf! Of neem contact op voor antwoord op uw vragen.

GRATIS DAKINSPECTIE